Cookie Settings
close

De Altai Harp roept: Sluit je bij ons aan als lid en ontdek Mongolië

In ons eerdere blog bericht over onze unieke reis naar Mongolië in 2026 las je al wat over de Altai Harp in het algemeen. Hier willen we graag nog verder in verdiepen:

Een verborgen schat in de bergen van Mongolië

De Altai Harp is een relatief recente ontdekking uit West-Mongolië. Het instrument werd in 2008 ontdekt door een Mongoolse nomade die op een bergtop met zijn kudde geiten rondtrok. Terwijl hij over de top liep, ontdekte hij een grot met een opening. Hij schrok van wat hij daar zag: een skelet. Hij haastte zich terug naar huis en vertelde het aan zijn vrouw. Samen realiseerden ze zich dat dit waarschijnlijk belangrijk was om te melden. Binnen korte tijd arriveerde een team van archeologen en ontdekten ze dat het een zeldzame en waardevolle vondst was.

Naast het skelet, werden er verschillende artefacten gevonden, waaronder een uitzonderlijk goed bewaard muzikaal instrument. Het instrument was versierd met tekeningen en rune-inscripties, wat het nog unieker maakte. Na grondig onderzoek in het Landesmuseum van Bonn, Duitsland, werd vastgesteld dat het graf, het skelet en het instrument zo'n 1400 jaar oud waren. De rune-inscripties werden ontcijferd, waardoor de naam van het skelet bekend werd: “Chure”. De originele Altai Harp is te zien in het National Museum of Mongolia in Ulaanbaatar.

De originele harp gevonden in de grot in West-Mongolië

De herintroductie van de Altai Harp in Mongoolse muziek

Al in een vroeg stadium was Ganpurev betrokken bij het onderzoek naar dit instrument. Hij is een gerespecteerde muzikant, componist en onderzoeker, die jarenlang in Duitsland woonde en de eerste generatie van Mongoolse muzikanten vertegenwoordigt die de Mongoolse muziek naar Europa bracht, met bands zoals Uyanga, Boerte en Altai.

Ganpurev besefte al snel dat de ontdekking van dit muzikale instrument in de grot van West-Mongolië een van de meest zeldzame vondsten in Mongolië was. Het bewijs toonde aan dat de volkeren die daar leefden niet alleen barbaren en oorlogvoerende stammen waren, maar ook een rijke muzikale cultuur hadden, met een eigen geschreven taal en een opmerkelijk niveau van vakmanschap in houtbewerking.

Sinds 2008 heeft Ganpurev een groot deel van zijn leven gewijd aan het onderzoeken van de Altai Harp. Samen met zijn band “Altai” bracht hij het instrument voor het eerst na 1400 jaar weer tot leven.

Ganpurev en zijn band "Altai" spelen een traditionele lofzang over het Altai Gebergte:

De Altai Harp: Een instrument met een rijke klank

Een belangrijk aspect van het onderzoek was de reconstructie van het instrument zelf. De Altai Harp heeft een unieke, maar uitdagende vorm. Samen met verschillende instrumentenbouwers maakte Ganpurev diverse prototypes op basis van de originele vondst. De snaren worden op een specifieke manier bevestigd aan de hals, wat zorgt voor stress op het gebogen hout. Inmiddels is het instrument technisch zo verfijnd dat het van hoge kwaliteit is, visueel prachtig en voorzien van een warme, rijke klank.

Wat betreft de muziek zijn er geen oorspronkelijke muziekstukken gevonden, dus de specifieke melodieën blijven onbekend. Ganpurev baseerde zich daarom op de muzikale tradities van Mongolië, bijvoorbeeld op de 2-snarige Tovshuur en de originele strijkinstrumenten zoals de Ikel, beide traditionele instrumenten uit West-Mongolië. Deze instrumenten hebben een diepe band met het nomadische leven en de muziek die daarop gespeeld werd. Ganpurev arrangeerde een grote collectie melodieën die passen bij de Altai Harp, geïnspireerd door traditionele rituele muziek, epische verhalen en volksmuziek uit Mongolië.

Traditionele dans muziek gespeeld op de Altai Harp:

Een toegankelijke leermethode

Ganpurev heeft inmiddels drie boeken geschreven met een indrukwekkende verzameling muziek voor de Altai Harp. Deze boeken bevatten instrumentale stukken gebaseerd op Ikel-melodieën, muziek ter begeleiding van dans, volksliederen en zelfs oude epische verhalen en Mongoolse slaapliederen. Specifiek deze epische verhalen en slaapliederen spelen een belangrijke rol in de Mongoolse cultuur, zowel muzikaal als linguïstisch. (Rowan speelde enkele van deze slaapliederen die je hier en hier kan beluisteren).

Een van de meest bijzondere aspecten van de Altai Harp is de leermethode die Ganpurev ontwikkelde. Deze methode is zo eenvoudig dat zelfs mensen zonder enige muzikale ervaring al binnen een uur hun eerste melodie kunnen spelen. Na een week kunnen ze meerdere melodieën spelen, en binnen een jaar hebben ze een volledig repertoire. De methode is gebaseerd op eenvoudige tabellen met cijfers van 1 tot 6, die overeenkomen met de snaren van het instrument. In het tabel staan in elk blok een cijfer voor het aanslaan van de snaren, waarbij de R en L aangeven welke hand gebruikt moet worden. Dubbele lijnen onder de blokken geven aan dat de snaar de helft korter klinkt als een enkele lijn. Het maakt het leren van het instrument eenvoudig en toegankelijk voor iedereen.

Eén van de leerlingen van Ganpurev die in Mongolië enkele weken de Altai Harp kwam bestuderen:

Rowan en zijn passie voor de Altai Harp

Rowan volgde de ontwikkeling van de Altai Harp al vroeg, voornamelijk via Facebook, waar Ganpurev actief was. Het instrument intrigeerde hem altijd al, maar de echte magie sloeg pas over toen hij in 2021 voor het eerst de Altai Harp in het echt zag in een Mongools souvenirwinkeltje in Bonn, Duitsland. Tijdens het bespelen begreep hij wat voor een uniek instrument het was: de vorm, de klank en de manier van spelen was zo bijzonder. Hij besloot het instrument te kopen, contact op te nemen met Ganpurev en begon de basisprincipes van het spelen te leren. Zo begon zijn avontuur met de Altai Harp.

Sindsdien deelt Rowan het instrument met het publiek, zowel online als via optredens en workshops. Voor hem is de Altai Harp het ideale instrument om zich te begeleiden bij Mongoolse keelzang, door traditionele melodieën en volksliederen te spelen. Het is ook een geweldig instrument voor improvisatie. Rowan heeft schreef ook enkele eigen liederen in het Nederlands, zoals “Het Verloren Paard”, dat te beluisteren is op Spotify en YouTube.

Rowan speelt zijn eigen geschreven lied "Het Verloren Paard" op de Altai Harp:

Een instrument om te delen met iedereen

Ganpurev heeft Rowan sindsdien ondersteund in zijn reis met de Altai Harp. Zijn visie is dat het instrument mensen van alle leeftijden kan inspireren om muziek te maken, ongeacht of ze muzikant zijn of niet. Het is een instrument dat je uitdaagt om muziek te maken en tegelijkertijd veel leert over Mongoolse muziek en cultuur. Dit geldt zowel voor de jongere generatie in Mongolië, om de rijke tradities en cultuur van het land te behouden, als voor mensen buiten Mongolië, die zo een unieke band kunnen ontwikkelen met het land en zijn muziek.

Ganpurev richtte in 2022 de “Chure Club” op, een club die zich richt op de Altai Harp en haar muziek. In Mongolië heeft de club inmiddels 100 leden.

Ganpurev speelt met enkele van zijn jongste leerlingen traditionele dansmuziek op de Altai Harp:

Word als eerste Lid van de Chure Club in Europa

De volgende stap is om de club uit te breiden naar Europa, en hier spelen Rowan en Saran een belangrijke rol. Ze willen mensen inspireren om lid te worden van de eerste Europese Chure Club en de magische wereld van de Altai Harp te ontdekken. De club is open voor iedereen, ongeacht leeftijd of muzikale ervaring. Het doel is om niet alleen te leren spelen, maar ook de verhalen achter de muziek en de cultuur te begrijpen. Uiteindelijk is het doel om in 2026 een reis naar Mongolië te maken, een reis die als een soort “generaal examen” zal fungeren, een spirituele reis door het land. Lees meer over de reis op deze pagina.

Ter voorbereiding op die reis zullen Rowan en Saran nieuwe leden officieel lid maken van de Chure Club met een ceremonie waarbij nieuwe leden officieel lid worden van de Chure Club. Ze ontvangen hun instrument, een lidmaatschapsdocument en een officieel insigne. Gedurende het jaar voor de reis zullen er speciale dagen en weekenden worden georganiseerd om de basis van de Altai Harp te leren en de Mongoolse muziek verder te verkennen, zowel instrumentaal als met gezongen teksten.

Het ultieme doel: De reis naar Mongolië

Rowan en Saran zijn al jarenlang gepassioneerd bezig met het promoten van Mongolië en zijn cultuur in Nederland. Hun ultieme doel is altijd geweest om mensen mee te nemen naar het land en hen op een unieke manier kennis te laten maken met de cultuur. Dankzij de Altai Harp en hun hechte vriendschap met Ganpurev, hebben ze hun visies samengebracht. De Altai Harp is het instrument dat mensen kan inspireren en samenbrengen.

Lijkt het je geweldig om als eerste lid deel uit te maken van de Chure Club, het instrument te leren spelen en samen met ons de reis naar Mongolië te maken? Laat het ons weten, neem contact met ons op. We kunnen niet wachten om een geweldige groep mensen samen te brengen en elkaar te inspireren. We sturen je graag meer informatie over het lidmaatschap van de Chure Club, wat je zult leren na je aanmelding als lid, en de voorbereidingen voor de reis in 2026.

Om geïnspireerd te raken van een reis die Ganpurev eerder in 2024 organisererde met enkele van zijn Chure Club leden kan je ondertaande video bekijken. Helaas zijn er geen ondertitels beschikbaar. Maar het geeft wel een interessant kijkje in wat Ganpurev zoal verwezenlijkt:

Groeten van ons,
Rowan, Saran, Ganpurev

Geschreven door
Rowan Lee Hartsuiker