Cookie Settings
close

Meer dan een verblijf: Ontdek het persoonlijke verhaal achter Altai

Hallo! Mijn naam is Saran, en ik heet je van harte welkom bij Altai. Samen met mijn man Rowan en onze kinderen (en onze hond, kippen, varkens 🐕🐓🐖) runnen we deze bijzondere plek in het prachtige Westerwolde. Voor mij is de yurt, in Mongolië ook wel гэр ("ger") genoemd, niet zomaar een accommodatie, maar een belangrijk stuk van mijn cultuur en mijn jeugd. Ik ben geboren in Bayandelger, een klein dorpje te midden van de uitgestrekte Mongoolse vlaktes, waar ik samen met mijn moeder, broertje en oudere zus opgroeide in een traditionele yurt. De yurt is voor mij altijd een symbool geweest van thuis, warmte en eenvoud. De yurt is minimalistisch – back to basic. Klein maar fijn, maar met alles wat je in het dagelijkse leven nodig hebt. Dat gevoel deel ik nu graag met jullie.

Drie zeldzame jeugdfoto's – fotografie was toen niet vanzelfsprekend!

Opgegroeid in een yurt in het Hart van Mongolië

Mijn jeugd in Bayandelger was eenvoudig, maar vol waardevolle ervaringen die ik nu koester. Ik herinner me de koude winters, waarbij we warm bleven met een vuur in het midden van de yurt, en het Mongools nieuwjaar, wanneer onze yurt vol familie en vrienden was. In de zomers stond de deur open naar de prachtige steppes, die heerlijke frisse lucht binnenlieten. Onze yurt stond aan de rand van het dorp, en ik ging naar een kleine basisschool in het dorpscentrum. Tussen ons huis en het dorpscentrum stroomde een rivier, waar ik elke dag letterlijk overheen moest springen om bij school aan te komen! Deze rivier was trouwens ook cruciaal; hier haalden we ons drinkwater en water om te wassen. Mijn leven was nauw verbonden met het platteland en het nomadische leven dat zo vanzelfsprekend was in mijn jeugd – iets wat ik graag met jullie in Nederland wil delen.

Wanneer je bij ons verblijft, hoop ik dat je niet alleen de unieke ervaring van slapen in een yurt meemaakt, maar ook een gevoel van verbondenheid met deze prachtige traditie. Ik ben trots dat ik mijn Mongoolse erfgoed hier kan delen en jullie kan laten zien hoe het leven in een yurt echt is, gebaseerd op mijn eigen ervaringen in Mongolië.

Een kijkje in onze yurt

Authentieke Mongoolse gastvrijheid

Bij Altai Yurt Bed & Breakfast wil ik dat jullie je net zo thuis voelen als ik me ooit voelde in onze yurt in mijn geboorteplaats. Daarom bied ik jullie graag een stukje échte Mongoolse gastvrijheid, waar Mongoolse nomaden bekend om staan. Ons ontbijt is geïnspireerd op de gerechten die mijn moeder vroeger maakte, met invloeden van de eenvoudige, maar heerlijk creatieve maaltijden die nomaden altijd hebben gegeten. En als je zin hebt in iets speciaals, nodig ik je uit om te genieten van een traditioneel Mongools diner 🍽️, waarbij ik diverse gerechten klaarmaak.

Maar wat ik misschien nog wel leuker vind, is om samen met jullie te koken. Ik geef met liefde kookworkshops waarin ik je leer hoe je Mongoolse gerechten zoals buuz (gestoomde dumplings) of een heerlijke noodles-stoofpot kunt maken. Het zijn in de basis eenvoudige gerechten, maar vol van smaak en perfect voor een gezellige avond met familie of vrienden. Door samen te koken, hoop ik dat je niet alleen de keuken van Mongolië ontdekt, maar ook een stukje van de cultuur en de verhalen die erbij horen.

Traditioneel diner en gezellige kookworkshops

Waarom Altai Yurt Bed & Breakfast zo bijzonder is

Ik geloof dat onze Yurt Bed & Breakfast echt uniek is. Niet alleen omdat het een prachtige accommodatie is midden in Westerwolde, maar vooral omdat het is geworteld in mijn eigen ervaringen en de tradities waarmee ik ben opgegroeid. Er zijn tegenwoordig veel plekken waar je in een yurt kunt slapen, maar hier bij Altai is het meer dan een trend – het is een manier van leven die ik graag met jullie deel. Wij verhuren overigens ook ons boerderij gastenverblijf, al dan niet in combinatie met de yurt.

Ik hoop dat je tijdens je verblijf bij ons niet alleen ontspant, maar ook iets leert over mijn cultuur en de prachtige Mongoolse tradities. Rowan en ik kijken ernaar uit om je te verwelkomen en je een warm thuisgevoel te geven, net zoals ik dat altijd heb ervaren in onze yurt in Mongolië.

Kom langs en beleef een stukje Mongolië, hier in Nederland!

Geschreven door
Saran Myagmarsuren