Cookie Settings
close

Onze Missie en Visie achter Altai: Een stukje Mongolië in Nederland

Hallo! :) Wij zijn Rowan en Saran, de trotse eigenaren van Altai. Met Altai willen we meer doen dan alleen een mooie plek bieden om te overnachten – we willen een diepere verbinding creëren tussen mensen, cultuur, tradities, dieren en de natuur. Dat betekent niet dat we vastzitten aan oude gebruiken, want tradities evolueren (naar ons idee) met de tijd. Altai is voor ons niet zomaar een project, het is een missie die ons nauw aan het hart ligt ❤️. In dit blog delen we graag onze visie en wat Altai zo bijzonder maakt.

Het begin van onze reis

Onze reis begon in 2010, toen Rowan’s passie voor Mongoolse muziek werd beschreven in een artikel in de Helderse Courant. Saran, die al in Nederland woonde, las het artikel en zo raakten wij in contact. Voor Saran, opgegroeid in een yurt, voelde het soms alsof haar verbinding met Mongolië in die tijd door het moderne leven in Nederland aan het vervagen was. Onze ontmoeting bracht die diepe liefde voor Mongolië, haar tradities en cultuur weer tot leven.

Samen ontstond de droom om een stukje van dat erfgoed naar Nederland te brengen. Zo werd Altai geboren, een plek waar we onze gasten kunnen onderdompelen in de rijkdom van de Mongoolse cultuur, gecombineerd met de schoonheid van het Nederlandse platteland.

Foto's: getrouwd in Mongolië, Rowan speelt muziek, onze eerste yurt

Een authentieke ervaring

Bij Altai draait alles om authenticiteit. Voor ons betekent dit dat je niet alleen in een yurt slaapt, maar ook echt iets leert over de Mongoolse cultuur en het nomadische leven. De yurt is veel meer dan een 'hippe tent' – voor nomaden is het hun thuis. Het is een woning die met de seizoenen meeverhuist, een plek die zich aanpast aan het leven in de natuur. Wanneer je in een yurt verblijft, ervaar je de geborgenheid van een echt huis, terwijl je tegelijkertijd sterk verbonden blijft met de natuur om je heen.

Onze yurt is klein maar fijn – minimalistisch en "back to basics". Het biedt alles wat je nodig hebt voor het dagelijks leven, zonder overbodige luxe, maar wel met een vleugje comfort! Je begint de dag met een traditioneel ontbijt dat Saran zelf bereidt, of je doet mee aan een van onze kookworkshops om Mongoolse gerechten te leren maken. Alles wat we doen, is erop gericht om jou niet alleen een bijzondere overnachting te bieden, maar ook een diepere culturele ervaring. Er zijn verschillende fotoboeken, cd’s en vinylplaten om te ontdekken over Mongolië, en je kunt zelfs traditionele Mongoolse spelletjes spelen. Buiten kun je ook boogschieten proberen, een van de nationale sporten van Mongolië. We hopen dat je na je verblijf vertrekt met het gevoel dat je écht iets nieuws hebt geleerd en ervaren.

Foto's: Heerlijk buiten koken, of op de kachel binnen in de yurt

Tradities die met de tijd meegaan

Hoewel we veel waarde hechten aan de Mongoolse tradities, beseffen we dat sommige gebruiken zich moeten aanpassen aan de moderne tijd. Een goed voorbeeld hiervan is de traditionele Mongoolse keuken, die van oudsher sterk op vlees en zuivel is gebaseerd. Het is niet vreemd dat Mongolen vooral in de winter veel vlees eten, gezien de strenge winters en de beperkte mogelijkheden om groenten te verbouwen in het Mongoolse klimaat. In de zomer aten nomaden traditioneel echter in het algemeen vegetarisch, namelijk producten op basis van voornamelijk zuivel. Maar tegenwoordig is dat veel minder het geval. Het motto "Mongolen kunnen niet zonder vlees" is inmiddels, zelfs in de grote moderne steden, helaas behoorlijk ingeburgerd!

De afgelopen jaren hebben wij veel geëxperimenteerd met plantaardige alternatieven 🌱, zodat we ook veganistische versies van traditionele gerechten kunnen aanbieden. Hoewel sommige gerechten uiteraard onmogelijk te vervangen zijn (zoals de Mongoolse barbecue "Boodog," waarbij een hele geit met hete stenen wordt gevuld), hebben we ontdekt dat veel gerechten verrassend goed te bereiden zijn met een moderne, plantaardige twist.

Foto's: Saran presenteert een plantaardig Mongools diner

Onze missie

Onze missie is simpel: we willen een stukje Mongolië naar Nederland brengen. Altai is een plek waar cultuur, traditie, dieren, natuur en eenvoud samenkomen. We willen dat je hier meer ervaart dan alleen een overnachting – we hopen dat je een echte connectie voelt met de tradities en het nomadische leven waar wij zo van houden. In een wereld vol technologie en drukte geloven we dat mensen steeds meer verlangen naar rust en teruggaan naar de basis, en dat is precies wat wij hier bieden.

Daarnaast willen we dat onze gasten zich thuis voelen. Of je nu deelneemt aan een kookworkshop, een keelzangworkshop of gewoon geniet van de rust in onze yurt of het boerderijverblijf, we willen dat je je welkom voelt op ons plekje. Voor ons ben je geen klant, maar een tijdelijke buur die we met open armen ontvangen. We hebben geen specifieke doelgroep; bij ons is iedereen welkom, ongeacht geslacht, leeftijd of nationaliteit. In de afgelopen jaren hebben we het geluk gehad om een enorm diverse groep mensen te mogen ontmoeten – en dat vinden we geweldig! Wat we ook heel belangrijk vinden, is dat kinderen zich hier kunnen uitleven. Ze kunnen onze dieren van dichtbij ervaren, zoals onze Saarlooswolfhond Raven, de grappige varkens, of de ondeugende kippen. Of ze nu rondrennen of heerlijk buiten spelen, er is genoeg ruimte om te genieten.

Foto's: Kinderen genieten in de yurt, Saran en haar zoon, knuffelen met de varkens!

Onze toekomstvisie

We dromen ervan om Altai in de toekomst verder uit te breiden, maar altijd op een kleinschalige manier. We willen ons meer richten op meer workshops en activiteiten en willen onze boerderij en schuur verder renoveren om nog meer mogelijkheden te creëren. Ook willen we meer met leuke jaarlijkse seizoensgebonden Mongoolse feestdagen doen. Uiteindelijk willen we ook kinderfeestjes met een Mongools thema aanbieden. ‘s Zomers willen we jaarlijks kleinschalige kinderkampen houden, waarin kinderen op avontuur kunnen gaan op ons erf en leuke dingen doen in de regio.

Foto's: Kinderfeestje, "Mongoolse cultuur in onze schuur"

Waarom Altai uniek is

Altai is meer dan alleen een plek om te verblijven – het is een unieke culturele ervaring. Saran’s Mongoolse achtergrond en Rowan’s passie voor de Mongoolse cultuur vormen het hart van wat we doen. Samen met onze kinderen (en onze hond, kippen en varkens 🐕🐓🐖) creëren we een warme, persoonlijke sfeer waarin je niet alleen tot rust komt, maar ook iets leert over een andere manier van leven.

Wij geloven dat de eenvoud van het nomadische leven, de verbinding met de natuur en het respect voor tradities – die met hun tijd meegaan – iets zijn waar veel mensen naar verlangen. Altai biedt precies dat, op een unieke manier, midden in het prachtige Westerwolde.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen bij Altai, en we hopen dat je net zo van deze plek zult genieten als wij!

Warme groeten,
Rowan & Saran

Geschreven door
Rowan & Saran